Vergoeding

Massagetherapie is een medisch contactberoep. Sinds 2017 ben ik aangesloten bij beroepsvereniging de VBAG (Vereniging ter Bevordering van Alternatieve Geneeswijze), geregistreerd therapeut bij het RBCZ (Register Beroepsbeoefenaren Complementaire Zorg) en geregistreerd in het AGB register van Vektis. Als geregistreerd RBCZ therapeut val ik onder de Wet Kwaliteit, Klachten en Geschillen Zorg (WKKGZ). Met mijn praktijk voldoe ik aan strenge eisen waaronder een opleiding op hbo-niveau, een veilig registratiesysteem, een beroepscode, een klacht- en tuchtregeling en volg ik zelf de verplichte bij- en nascholingen. Hierdoor kunnen mijn behandelingen voor een deel vergoed worden door een groot aantal verzekeraars als je aanvullend verzekerd bent. Een doorverwijzing van de huisarts is niet nodig en er wordt geen eigen risico in rekening gebracht. Informeer vooraf naar de polisvoorwaarden bij je zorgverzekeraar. 

LET OP: er zijn een aantal verzekeraars die zeggen alternatieve therapie te vergoeden maar selectief zijn in welke therapieën. Dit betreft bijvoorbeeld CZ, de Ohra en de Nationale Nederlanden. Zij vergoeden mijn therapie niet meer. Daarnaast werken verschillende zorgverzekeringen ook met verschillende behandelnamen en prestatiecodes. Hieronder vind je een overzicht van de behandelnamen en prestatiecodes voor de zorgverzekeraar:

  • Massagetherapie met prestatiecode 24017 geldt voor alle zorgverzekeraars van Achmea: FBTO, Prolife zorgverzekeringen, AON, Interpolis, De Friesland, Zilveren Kruis Ziezo en Zilveren Kruis.
  • Natuurgeneeskundige behandeling met prestatiecode 24005 geldt voor alle overige zorgverzekeringen.

 

Meer informatie over vergoedingen van alternatieve zorg kun je vinden op de zorgwijzer.nl​