De voordelen van massagetherapie

Gepubliceerd op 2 mei 2023 om 06:30

Massagetherapie is een vorm van alternatieve geneeskunde die gebruikt wordt om verschillende gezondheidsproblemen te behandelen. Bij massagetherapie wordt er uitgegaan van de holistische visie, waarbij de cliënt als één geheel wordt beschouwd.  In dit blog bespreek ik de voordelen van massagetherapie voor de cliënt.

Massage is een van de oudste vormen van genezing ter wereld en wordt nog steeds veelvuldig gebruikt om het welzijn te bevorderen. Massage heeft natuurlijk een fysieke werking; het stimuleert de doorbloeding en de stofwisseling, vermindert pijn en stress, en geeft energie. ​Maar wat massage nog meer doet, is je uitnodigen om contact te maken met je lichaam en je gevoel.  ​Vanuit de holistische visie wordt massagetherapie beschouwd als een natuurlijke manier om het zelf genezend vermogen van het lichaam aan te spreken. De voordelen van massagetherapie voor de gezondheid en het welzijn worden steeds meer erkend. Hieronder worden vijf overzichtelijke voordelen van holistische massagetherapie besproken.

 

1. Vermindering van stress en angst

Stress en angst zijn de afgelopen jaren toegenomen en hebben gevolgen voor ons fysieke lichaam. Massagetherapie kan hierbij ondersteunen door het verminderen van de spanning in de spieren en het bevorderen van de ontspanning van het lichaam. Dit kan helpen bij het verminderen van de angst, wat kan leiden tot verbetering van de slaap en de gemoedstoestand.

 

2. Verlichting van spierpijn en -spanning

Fysieke spanning is een veelvoorkomend probleem. Sommige klachten zijn het gevolg van een verkeerde houding, een overbelasting of een verkeerde beweging. Hierdoor ontstaat er stijfheid, spierpijn en -spanning. Massagetherapie kan verlichting bieden van deze klachten door de spanning in de spieren te verminderen en de bloedcirculatie te bevorderen.

 

3. Verbetert de bloedcirculatie

Slechte bloedsomloop kan diverse gezondheidsproblemen opleveren zoals chronische vermoeidheid en spierpijn. Door middel van massagetherapie kan de bloedcirculatie verbeterd worden, en daarmee het lichaam helpen om zichzelf te herstellen. Een goede bloedcirculatie zorgt voor een goede doorbloeding van het lichaam, zodat de belangrijke voedingsstoffen naar de cellen worden gebracht en afvalstoffen juist worden afgevoerd.

 

4. Stimuleert de aanmaak van endorfine

Endorfine is een natuurlijke pijnstiller die het menselijk lichaam aanmaakt. Massagetherapie stimuleert de aanmaak van deze stoffen, waardoor er een gevoel van plezier en geluk wordt opgeroepen. Dit kan onmiddellijk resulteren in een verbeterde stemming en het gevoel van welzijn op korte termijn vergroten.

 

5. Bevordert de spirituele ontwikkeling

Massagetherapie is niet alleen gericht op de fysieke en mentale genezing, maar helpt ook om de emotionele en spirituele gezondheid aan te spreken. Massage kan inzicht geven in bepaalde gevoelens en emoties die worden opgeslagen in het lichaam en op basis hiervan ondersteuning bieden bij het verkrijgen van een dieper inzicht in het eigen zelf.

 

Holistische massagetherapie is gericht op het bevorderen van het welzijn van de hele persoon. De therapie kan helpen om spierspanning te verminderen, de bloedsomloop te bevorderen en stress te verminderen. Dit zijn allemaal fysieke voordelen, maar er is ook veel aandacht voor de geestelijke en spirituele dimensies, zoals het herstellen van innerlijke balans en de ontwikkeling van spirituele groei. Het is zeker de moeite waard om het eens te proberen om te kijken wat massagetherapie voor jou kan betekenen.