Massagetherapie en het celgeheugen

Gepubliceerd op 18 juni 2023 om 22:35

Het celgeheugen is het vermogen van de cellen in ons lichaam om ervaringen op te slaan. Door massagetherapie kunnen bepaalde celgeheugens worden beïnvloed en kunnen emotionele reacties op traumatische gebeurtenissen worden verminderd. In deze blog leg ik kort uit wat het celgeheugen is en op welke manier massagetherapie hier invloed op kan hebben.

Het celgeheugen is het vermogen van onze cellen om informatie op te slaan over bijvoorbeeld emoties, gedachten en andere lichamelijke sensaties. Dit betekent dat elk deel van ons lichaam sensaties opslaat die soms duizenden jaren teruggaan in de geschiedenis van de mensheid. Het kan gaan om ervaringen die we zelf hebben gehad, maar ook om de ervaringen van onze voorouders die zijn doorgegeven via DNA. Deze opgeslagen informatie kan ons gedrag en emoties beïnvloeden, zelfs als we ons daar niet bewust van zijn. Dit kan leiden tot fysieke en emotionele klachten, die soms moeilijk te verklaren zijn. 

 

Het celgeheugen kan verouderde informatie bevatten over onopgeloste, emotionele problemen uit het verleden. Deze opgeslagen informatie kan lichamelijke spanning en pijn veroorzaken. Massagetherapie helpt bij het vrijmaken van deze (spier)spanning waardoor het lichaam zich kan herstellen. Door het geven van fysieke prikkels via bijvoorbeeld drukpuntmassage, kan de informatie die is opgeslagen in de cellen veranderen. Het bewust contact maken met de fysieke sensaties en onderzoeken wat daarin te voelen is, helpt hierbij. 

 

Het celgeheugen kan negatieve maar ook positieve ervaringen onthouden. Zo kan een massage een ontspannen gevoel oproepen doordat de celgeheugens reageren op de fysieke prikkels en de ontspanning die hierbij ontstaat. Traumatische gebeurtenissen kunnen dus worden opgeslagen in het celgeheugen, maar (nieuwe) positieve ervaringen kunnen ook worden opgeslagen in het celgeheugen.  Massagetherapie kan deze positieve ervaringen versterken en ons helpen om ons beter te voelen. Massagetherapie kan rust en ontspanning bieden aan het lichaam, waardoor het lichaam beter in staat is om de traumatische gebeurtenissen te verwerken.

 

Ook kan massagetherapie bijdragen aan het verbeteren van de slaapkwaliteit. Doordat massage kan leiden tot een gevoel van ontspanning, kunnen bepaalde celgeheugens worden beïnvloed die betrokken zijn bij het reguleren van de slaap-waak cyclus. Dit kan leiden tot een verbeterde slaapkwaliteit en het verminderen van slaapproblemen.

 

Dus mocht je last hebben van fysieke of emotionele klachten, denk er dan eens aan om massagetherapie te proberen. Het kan een verrassend effectieve methode zijn om je algehele welzijn te bevorderen!